Ovaj članak je preuzet sa sajta MovesTheNeedle, https://www.movestheneedle.com/blog, napisao Brant Cooper

Lean Startup model je set principa koji pomažu da se odgovori na pitanje “Da li bi se ova ideja trebala ostvariti”.

Proces donošenja odluke je baziran na frejmvorku poznatom kao napravi, izmeri, nauči petlja. Napraviti nešto što potvrđuje najrizičniju pretpostavku, izmeriti rezultat, doneti odluku šta da testiramo sledeće baziranu na rezultatima.

Dok se Design thinking fokusira na empatiju, Lean Startup ide korak dalje u testiranje pretpostavki kroz brze eksperimente (drugo “E” od 3 E Lean inovacije). Na ideju je došao Eric Ries i ona je zaživela kroz njegovu knjigu “Lean Startup” još 2011-te godine. Od tada, njegova metodologija postaje popularna kako među startapima tako i u velikim korporacijama jer im je obezbedila proces smanjenja nepotrebnih operacija i aktivnosti kako bi proizvod izašao na tržište brže nego ikada ranije.

Kako se odnose na Lean inovaciju, Lean Startup principi se koriste da bi obezbedili rigorozna testiranja najrizičnijih pretpostavki kod pojavljivanja proizvoda na tržište. Drugim rečima, ne priča se samo o proizvodu, već o testiranju biznis modela, uključujući i marketinške i prodajne aktivnosti.

To uključuje brainstorming i prioritetizaciju biznis modela pretpostavki, kreiranje hipoteza, definisanje ključnih metrika i pokretanje specifičnih eksperimenata kako bi potvrdili ili  ne neku hipotezu. Podaci dobijeni iz tih testiranja, plus uvid dobijen iz rada kroz empatiju nam daje dokaze (evidence – treće “E” od 3E Lean inovacije) koji nam pomažu da dobro vodimo ceo proces donošenja odluka.

Kompanija koja koristi ovakve procese kontinuirano koristi izvedene dokaze kako bi odlučila da li da  nastavi sa eksperimentisanjem, da pređe na neku drugu pretpostavku ili da “ubije” celu ideju. Na taj način, kompanija ne završava proces oslanjajući se na neke metodologije iz prethodnog procesa.

Zašto korporacije misle o Lean Startup-u sada?

Neke organizacije prihvataju i počinju da koriste Lean Startup jer žele da kreiraju novi rast. U mnogim kompanijama, životni vek starijih proizvoda je skoro na samom kraju i njima je potrebno da prokrče put novim idejama. Inače će se pojaviti “disruptori”. Konkurencija je sada globalna.

Ali najverovatnije, najveća i najrelevatnija promena je da korisnici sada imaju više informacija nego ikada i da mogu menjati svoje navike mnogo brže. Recenzije, društvene mreže, mobilni uređaji itd znače da informacije koje ima korisnik o proizvodu, uslugama, podršci i etičkom ponašanju čine korisnika mnogo agilnijim od kompanija koje im “služe”.

Ovo je imalo zapanjujući efekat na koncept lojalnosti brendu. Danas ih nema mnogo, ukoliko biznis direktno ne pokušava da privuče pasionirane korisnike. U članku za Cabforward.com, Ash Maurya iz LeanStack govori o sinergiji između Lean i Agile:

“Lean je Agile mindset primenjen gde biznis model, ne samo rešenje, čiini proizvod. Dok se Agile fokusira na brzinu isporučivanja vrednosti, Lean se fokusira na brzinu “privlačenja” korisnika.”

Činjenica je da kompanije moraju biti mnogo bliže korisniku nego ikada ranije. I kao što možete da pretpostavite, to ne prestaje sa Lean Startup-om.

Mora postojati komponenta agilnosti kako bi se korisnik “uklopio” u kompanijsku strategiju.

Nastaviće se …

Leave a comment

eight + eight =

Copyright @ 2019 Coaching Expert Team